Recensie Trio Ponte

De lente is volop losgebarsten in bloemen en bloesems, al zijn sommige takken nog kaal. Ondanks de verleidelijke zonneschijn op 17 april had een aantal mensen besloten toch naar de Reestkerk in Oud Avereest te komen luisteren naar het Trio Ponte dat bestaat uit Anja van Dooren klarinet, Eline Toebes cello en Monique Visser piano.
De naam Ponte is gekozen omdat het trio een brug wil slaan tussen de muziek uit een wat verder verleden en het eigentijdse. Dat werd duidelijk uit de keuze van de werken.
Zij openden met delen uit Acht Stücke van Max Bruch. Deze componist die vooral bekend is van zijn vioolconcert en Kol Nidrei werkte in de stijl van de romantiek. Zijn muziek, soms wat melancholisch, weet bij de toehoorders een gevoelige snaar te raken. Zeker in de uitvoewring die het Trio Ponte er aan gaf.
Ondanks de verschillen in karakter van de instrumenten, de heldere klarinet, de gevoelige cello en de parelende piano die niet te overheersend was, ontstond er een warm geheel. De frasering was heel duidelijk en de crescendi - dat zijn de aanzwellingen van het geluid- prachtig opgebouwd. Deze musici zijn zeer goed op elkaar ingespeeld en weten een fijnzinnige interpretatie neer te zetten.
De brugfunctie in de praktijk brengend volgden de Balkan Dansen van Tajevic. Deze Kroatische componist had een voorkeur voor miniaturen, kleine werken die echter met grote accuratesse zijn geschreven. De geluiden waren wel moderner, maar bleven tonaal. Ze hebben een pittige ritmiek die bekwaam werd verklankt.
Na de pauze was het woord aan Glinka. Een componist die werkte in de eerste helft van de negentiende eeuw. Zijn muziek is echter allerminst stoffig. Zijn Trio Pathétique wordt nog regelmatig uitgevoerd. Het Trio Ponte deed dat fris, speels en vloeiend, grote klasse.
Logisch dat Trio Ponte daarna had gekozen voor een werk van Nino Rota. Deze componist is vooral bekend door zijn muziek bij films van mensen als Fellini. Visconti en Coppola. Daarnaast schreef hij nog muziek voor balletten en opera's. Zijn Trio ligt goed in het gehoor.
Het Trio Ponte deed recht aan elk van de verschillende stijlen. Het leverde een waardig besluit van het concertseizoen gepresenteerd door de Stichting Kamermuziek Oud Avereest.
Met een hartelijk slotapplaus beloonde het publiek deze uitstekende musici.